• Vad du kan göra åt klamydia

  Trots att klamydia är den vanligaste könssjukdomen, är det icke alltid enkelt att veta att man är drabbad. Märker man inte att man har den, riskerar man att bli steril jämte föra den vidare. Därför är det viktigt att lägga rabarber på ett klamydiatest försåvitt man misstänker att man kan hava smittats.

  Klamydia drabbar mellan 36-37 000 personer per år i Sverige. De flesta har smittas i Sverige efter att innehava haft göka med någon av motsatt kön. Sjukdomen upptäcks lätt med ett utprovning och det är okej att testa sig stäv om man har sjukdomen stäv länge utan behandling så riskerar man att bli steril.

  Klamydia – tecken på att du har sjukdomen
  Ifall du är kvinna, var extra lyhörd när du kissar, ifall det svider eller innehåller flytningar.

  Tänk på följande:

   Sveda när du kissar

   Flytningar som luktar illa

   Smärta i nedre delen av magen

   Mellanblödningar eller blödning vid samlag

  Även karlar bör vara lyfta fram när det kommer till sveda samt flytningar från urinröret:

   Sveda när du kissar

   Flytningar från urinröret

   Värk jämte svullnad i pungen

  Hur drabbas man av klamydia?
  Klamydia orsakas av en bakterie såväl sprids framför allt genom samlag, vaginalt eller analt. Klamydia är vanligast i slemhinnorna i slidan, livmodern, urinröret och ibland exempelvis i äggledarna, ändtarmen och bitestiklarna. Det kan även smittas igneom svalg jämte ögon.

  Behandlas icke infektionen kan den drabbade i värsta fall bli steril. Detta på bas av att infektionen leder till inflammation i äggledarna. Hos karlar kan obehandlad klamydia vålla infektion i bitestikarna, däremot allvarliga följder av obehandlad klamydia är i hög grad vanligare hos kvinnor.

  Klamydiatest såväl behandling
  Vänd dig till en vårdcentral, eller en hud- jämte könsmottagning. Det köper om ett urinprov, kvinnor får ofta bland annat lämna exempel från livmodertappen eller slidan, som tas med bomullspinne.

  I massor landsting går det tillika att ställa diagnos med undsättning av test som du beställer igenom internet. Då får du boning ett diskret brev, följer instruktionerna och skickar åter brevet som redan är förbetalt.

  Infektionen behandlas med antibiotika. Man borde inte hava älskog förrän behandlingen är avslutad.

  Använd kondom
  Bästa skyddet stäv att avstyra smitta är att använda kondom. För att reducera risken för både komplikationer och stäv att sprida smittan vidare är det finemang försåvitt man testar sig om man har haft oskyddat älskog med en ny partner.

  Det säkraste är att vända sig till en vårdcentral eller en hud- jämte könsmottagning. Du kan dessutom beställa ett hemma-test från många landsting, dock har du klamydia behöver du hela tiden uppsöka vården stäv att erhålla behandling såväl för att utföra en smittspårning. Att utföra testet igenom landsting är gratis, dock du kan även köpa utprovning på apotek.

  Behandlingen är oproblematisk med antibiotika. Behandlingen kostar inget.

  Könssjukdomar ökar
  De flesta som smittas av klamydia är mellan 20-29 år gamla. Sjukdomen är dock på frammarsch i åldersgruppen 40-49 år där den fördubblats på 15 år. En anledning kan vara att man efter till prov en skilsmässa skänker sig ut i dejtingsvängen igen, däremot man möjligtvis ej kan bli gravid längre och då känns kondom onödigt. Eller så tänker man att könssjukdomar endast drabbar ungdomar.

  Smittskyddslagen
  Klamydia är en sjukdom som finns med i smittskyddslagen. Det innebär att man gör en smittspårning, det vill uppge den som är smittad får säga vem man har haft älskog med de senaste 6-12 månaderna. De kontaktas sedan av sjukvården, de får ej reda på vem som har uppgett dem.